3D-tulostuksen avulla uusi innovaatio nopeasti, kustannustehokkaasti ja laadukkaasti myyntivalmiiksi

3D Formtechin, Xedin ja LINK Design And Development Oy:n yhteistyö alkoi joulukuussa 2022, kun Xedi tarvitsi eFeeler-ohjaimen elektroniikan ympärille tulevalle kotelolle valmistajan. Kävimme läpi asiakkaan tarpeet, osan valmistettavuuden sekä arvion optimoidusta tuotantoerästä. Valmistimme ensin 10 kappaleen mallierän osien suunnittelusta vastanneen LINK Design And Development Oy:n Ilkka Husgafvelinin tekemien 3D-mallien mukaan. Yksi teollisuustason 3D-tulostuksen hyödyistä piileekin siinä, että suunnittelusta päästiin valmistukseen hyvinkin ketterästi, ja ensimmäisten prototyyppien perusteella voitiin tehdä nopeita muutoksia ilman suuria kustannuksia tai aloitusinvestointeja.

Xedillä oli aiempaa kokemusta 3D-tulostuksesta prototyyppien valmistuksessa, mutta piensarjatuotantoon lähdettiin avoimin mielin. “Halusimme säästyä muottikustannuksilta ja päädyimme 3D Formtechin kanssa keskusteluihin. Lähdin katsomaan miten teollisuustason 3D-tulostus soveltuu koteloiden valmistusmenetelmäksi ja olen kyllä ollut todella tyytyväinen!”, kuvailee Xedi Oy:n Electronics Specialist Juha Mäki.

Nopeampaa suunnittelua ja selkeitä kustannussäästöjä 3D-tulostamalla

Osien muotoilusta, mekaniikkasuunnittelusta ja designista vastannut Husgafvelin kertoo teollisuustason 3D-tulostuksen suurimmiksi hyödyiksi nopean suunnittelun ja valmistuksen, pienet alkuinvestoinnit sekä suunnitteluun liittyvän vapauden. “Teknologiat ovat kehittyneet tosi paljon muutaman vuoden aikana! Jos sama osa olisi valmistettu ruiskupuristamalla, olisi se vaatinut suunnittelulta enemmän muottiin liittyvien rajoitusten ja lainalaisuuksien seuraamista. Lisäksi muotin tekeminen olisi maksanut tuhansia euroja ja tuotteen valmistusprosessi olisi ollut noin vuoden homma.” Valmistamalla elektroniikan ympärille tuleva kotelo 3D-tulostamalla aikaa kului vain 1,5 kuukautta ja Xedi on päässyt ennakkomarkkinoimaan ja myymään uutta tuotetta nopeasti, tehokkaasti ja ilman isoja alkuinvestointeja ja suuria varastoja.

“Tämä on hyvä esimerkki siitä, kuinka yrityksen ei tarvitse sitoa suuria määriä rahaa muotteihin tai valmistaa suuria eriä varastoon valmiiksi. 3D-tulostus tarjoaa joustavuutta, koska osia voidaan valmistaa nopeasti ja ketterästi sitä mukaa, kun tilauksia tulee. Näin yritys pääsee nopeasti markkinoille myös uuden innovaation kanssa, eikä asiakkaan tarvitse odottaa puolta vuotta”, 3D Formtechin sales manager Lasse-Matti Nieminen tiivistää.

Osien materiaaliksi valikoitui PA2200, joka sopii hyvin monenlaisiin muovitulosteisiin. Se on vahvaa ja kestää hyvin mekaanista rasitusta sekä kemikaaleja. Materiaali on ulkomuodoltaan muovimaista ja se mahdollistaa tarkatkin yksityiskohdat tuotteessa. 3D Formtechilla osien viimeistelyyn kuuluu aina pinnanlaadun varmistaminen niin, että se puhalletaan kuntoon. Osat jälkikäsiteltiin värjäämällä ne mustaksi ja lisäksi osien ulkopintaan tehtiin vettä ja öljyä hylkivä mikropinnoite, jotta osa pysyy siistinä ja helposti puhdistettavana.

>> Lue lisää 3D-tulostettujen osien jälkikäsittelystä täällä!

Xedillä ollaan oltu erittäin tyytyväisiä 3D Formtechillä valmistettujen osien laatuun. “Laatu on ollut odotettua parempi! Mitä olen aiemmin katsonut 3D-tulostettuja prototyyppejä yleisesti, ne ovat olleet karkeita ja huonolaatuisia. Nämä 3D Formtechin valmistamat osat ovat kuitenkin kuin muotista tulleita ja todella hyvälaatuista tavaraa!”, Mäki kommentoi. eFeeler onkin saanut myös avainlippumerkinnän ja Xedille oli tärkeää, että myös tuotteen kotelo valmistetaan Suomessa, eikä muoviosia tarvitse lähteä tilaamaan esimerkiksi Kiinasta.

Yhteistyö 3D Formtechin kanssa kerää kiitosta

Yhteistyö 3D Formtechin kanssa saa kiitosta sekä Mäeltä että Husgavelinilta. “Jo verkkosivuilta tuli hyvä kuva yrityksestä ja on ollut tosi hyvää ja ammattitaitoista palvelua! Siellä ollaan oltu innostuneita tästä meidän tuotteesta ja laatu on ollut parempaa kuin odotin”, Mäki kiteyttää.

Myös Husgafvelin on samoilla linjoilla. “Yhteistyö on ollut erittäin sujuvaa niin Xedin kuin 3D Formtechin kanssa. Kaikki on toiminut erittäin hyvin, vaikka ei olla kasvokkain tavattukaan, vaan oltu yhteyksissä puhelimitse ja Teamsin välityksellä.” Hän haluaa lähettää erityisiä terveisiä yrityksille ja suunnittelijoille, jotka vielä pohtivat 3D-tulostuksen hyödyntämistä: “Kaikki eivät vielä tiedä sitä, kuinka hyvä vaihtoehto 3D-tulostus on myös piensarjatuotantoon. Kun työkalukustannukset jäävät pois eikä kaikkia ruiskupuristusmuotin lainalaisuuksia tarvitse ottaa huomioon, on osien suunnittelu huomattavasti suoraviivaisempaa ja nopeampaa.”

Myös 3D Formtechilla ollaan tyytyväisiä hyvin sujuneeseen ja onnistuneeseen yhteistyöhön. Kyseessä on hyvinkin ajankohtainen innovaatio, joka saatiin teollisuustason 3D-tulostusta, laadukkaita materiaaleja, hyvää suunnittelua ja ammattimaista jälkikäsittelyä hyödyntämällä todella kustannustehokkaasti, nopeasti ja ketterästi suoraan myyntiin. eFeeler-ohjain on myynnissä hyvinvarustelluissa verkkokaupoissa ja tavarataloissa ja toimitukset alkavat 17.3.2023. Lue lisää ja ennakkotilaa omasi nyt täältä!