Xedi räätälöi älyä teollisuuteen

Asiakkaan haaste: kallis paperirulla kostuu tai kolhiintuu kuljetuksen aikana ja päätyy kohdemaassa hävitykseen. Xedin ratkaisu. Jokaisen ison paperirullan sisään asennetaan anturi, joka mittaa matkan aikana kaikki olot kosteudesta keinahteluihin ja lähettää jatkuvaa dataa valmistajalle. Mikäli ongelmia tulee, nyt tiedetään tarkkaan, missä vaiheessa.

Tässä yksi esimerkki seinäjokelaisen Xedin räätälöidyistä ratkaisuista teollisuudelle, tässä tapauksessa Valmet Automation.

– Olemme tehneet Valmetille useita projekteja ja uskon, että tämä poikii entistä isompia, toimitusjohtaja Juha Mäki toteaa.

Valmetille toteutettu ratkaisu on Mäen mukaan hyödynnettävissä vaivattomasti myös esimerkiksi elintarviketeollisuudessa.

– Näen tässä paljon hyötyjä esimerkiksi Atrian ja Valion kaltaisille suurille elintarvikevalmistajille, joiden on varmistettava tuotteidensa turvallinen logistiikka tehtaalta kauppoihin. Vaikka Kiinaan asti.

Yksi Xedin asiakkaista on keskuspölynimureita valmistava Allaway. Eurooppaan myytävästä premium-mallista rakennettiin langaton bluetooth-versio. Kankea letku saatiin kevyemmäksi poistamalla sisältä kuparinauha, joka aiemmin kuljetti tiedon. Nyt imurointivuorossa oleva perheenjäsen voi mm. säätää tehoa langattomasti, seurata, koska viimeksi on imuroitu ja tilata sovelluksen avulla pölypusseja suoraan tehtaalta.

Yrittäjänä Mäki saakin parhaat kiksit siitä, kun pystyy ratkaisemaan asiakkaan haasteen ja näkee valmiin tuotteen tai palvelun toiminnassa.

– Myyminenkin on meidän tapauksessa mielikuvien synnyttämistä. Kun ei ole omia valmiita tuotteita, on saatava asiakas kertomaan tarpeistaan ja tartuttava heti kiinni, kun näkee ratkaisun paikan.

Xedillä on Mäen ja yrityksen taloudesta vastaavan puolison lisäksi neljä palkattua työntekijää. Tavoitteena on maltillinen kasvu. Jo senkin takia, että päteviä ohjelmistosuunnittelijoita on vaikea löytää.

– Jos pääsemme siihen, että koko tämä kerros on meidän väkeä täynnä ja ovessa lukee Xedi, olen enemmän kuin tyytyväinen, Mäki naurahtaa ja katsastaa ympärilleen Roveksessa sijaitsevassa toimistotalossa.

Koronavuosi ei ainakaan ole etäännyttänyt Xediä perustajansa haaveesta. Liikevaihto on kasvanut.

– Saimme keväällä tehtyä isoja, jo ennen koronaa sovittuja projekteja ja olemme saaneet vuoden aikana kaksi uutta, isoa asiakasta Ruotsista.

25.11.2020 Into Seinäjoki | https://intoseinajoki.fi/uutiset/xedi-raataloi-alya-teollisuuteen/